Vi hjälper till


Under vår senaste resa, till Gambia, så kände vi att vi ville hjälpa till med insamling till behövande där.

Att med egna ögon få se hur illa ställt det är där för vanligt folk, berörde oss båda, och det är inte utan att man är väldigt tacksam för att man själv lever och bor i ett så bra land som Sverige.Vi har en vän som precis har öppnat ett prisvärt (300 sek/natt) Bed and breakfast i Bakau New Town. Hon heter Annika och hon åker själv ut i byarna och överlämnar förnödenheter till folket. Ett par gånger om året skickar hon ner containrar fyllda med kläder, leksaker, möbler, hygienartiklar mm. Nu när vi vet att detta verkligen hamnar hos de behövande (utan höga löner till verksamma inom biståndsorganisationer) så vill vi gärna hjälpa till.


Om ni har något som ni vill donera till Gambia så tar vi tacksamt emot detta. Sakerna skall vara nerpackade i bananlådor eller flyttlådor, så att det blir lätt att hantera och lasta på containern. Märk gärna även lådan med dess innehåll. Vi tar emot följande gåvor:
Sommarkläder både för vuxna och barn (hela och rena)
Skor
Gamla mobiltelefoner
Sängkläder
Handdukar
Leksaker
Block, pennor, suddgummi, linjaler till skolbarnen

Gambia


är ganska solsäkert. Stränderna är sköna och befolkningen vänliga och glada.  De flesta är engelsktalande .

Är man intresserad av fåglar, har man kommit rätt. Ca 500 olika

fågelarter kan man träffa på.  Apor och varaner är en vanlig syn .

Eller så kan man passa på när  gamarna  matas vid stranden. Det är imponerande upplevelse , när man ser de stora fåglarna  landa 10 m från en .

I Gambia lever de flesta väldigt primitivt och det finns inga toaletter, inget vatten inne och ingen el hos majoriteten av befolkningen.

Landet har inga speciella naturtillgångar, utan inkomster kommer från turism och jordbruk. Den genomsnittliga månadslönen för en heltidsanställd ligger på ca 550 sek.


En säck ris som räcker till en familj om 15 personer i ca en månad kostar ca 250 sek. Man lever av det man odlar på sin lilla jordplätt och sedan tar man sig till marknaden varje dag för att skaffa kött eller fisk till middag.


Det som var mest slående för oss var deras vänlighet och deras glädje. Alla pratar med alla och är så glada, trots sin torftiga tillvaro. Här tänker man och lever för dagen utan stress.

Om ni funderar på att åka till Gambia på semester kan vi rekommendera er att boka rum hos vår vän Annika på The Blue Residence. Hon nås på telefon +220 313 8692.


Är ni intresserade av att hyra en guide som kör er runt och visar och berättar om hur det är att leva i landet, så rekommenderar vi er att anlita Babucarr . Han är en vanlig kille, supertrevlig, snäll och hjälpsam.


Han nås på telefon +220 3688255. Berätta för honom att ni fått numret av Uffe och Lotta.